perjantai 31. toukokuuta 2013

Raparperi Brita

Eilen pihalla tajusin, että raparperihan on jo siinä mitassa, että on aika tehdä Brita-kakkua. Tämä kesän herkku on niin ihanaa tuoreista aineksista, alkukesästä tätä nautimme raparperin kanssa ja myöhemmin mansikoiden, jotka nekin jo tekevät nuppuja, toivottavasti hallayöt ei pilaa kohta alkavaa kukintaa.

Brita-kakku

Pohja:
150 g margariinia
1,5dl sokeria
3 keltuaista
1dl maitoa
2dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta

Marenki:
3 valkuaista
2dl sokeria
1tl vaniljasokeria
25g mantelilastuja

Täyte:
8dl raparperin paloja
2dl sokeria
Tilkka vettä
3dl kuohukermaa/vispikermakin käy

Tee ensin pohja vatkaamalla margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset omiin kippoihinsa ja lisää keltuaiset yksitellen hyvin sekoittaen vaahdon sekaan. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille. 

Valmista marenki vakaamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokerit vähitellen, vatkaa kunnes vaahto on niin kovaa, että pysyy kulhossa vaikka käännät sen ylösalaisin.
Levitä marenki pohjataikinan päälle ja ripottele mantelilastuja pinnalle.
Paista 175 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin himmeän kullan ruskea.

Tee täyte, kiehauta raparperi sokerin ja vesitilkan kanssa, vettä ei todella kannata laittaa kuin tilkka, koska raparperesita irtoaa nestettä omasta takaakin. Jäähdytä raparperit ja sekoira kermavaahdon sekaan.
Kun pohja on paistunt ja jäähtynyt hieman, leikkaa se keskeltä kahtia ja nosta toinen puoli varoen lastojen kanssa tarjoiluvadille, laita täyte pohjan päälle ja nosta toinen puolikas päälle.
Marenki pinta hajoaa tosi herkästi, tämän voi välttää käyttämällä pohjan pakastimessa ennen siirtelyä. Nyt tästä kuvan Britasta ei tullut toki kaunein, koska mantelilastuja ei kaapissa ollut, eikä meillä sitä lähikauppaa ole ;) Makuun mantelittomuus ei vaikuta, herkkua oli!

Brita-kakku säilyy hyvänä myös seuraavaan päivään tai on ehkä jopa parempaa silloin, joten hyvä herkku kesän juhliin, kun voi tehdä valmiiksi ja aikaa jää muille valmisteluille itse juhlapäivänä.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi! :)