tiistai 30. huhtikuuta 2013

Tippaleivät ja sima

Tippaleivät
4 munaa
4rkl sokeria
0,5tl suolaa
2tl vanilliinisokeria
2dl maitoa
1tl leivinjauhetta
1l ruokaöljyä paistamiseen tai enemmän isompaan kattilaan
Lisäksi tarvitaan tyhjä, pesty ketsuppipullo ja ananaspurkki, josta on leikattu kansi ja pohja kokonaan pois ja etiketti on poistettu ja kuivattu hyvin pesun jälkeen.
Tomusokeria pinnalle

Vatkaa munien rakenne rikki. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munien sekaan maidon kanssa. 

Laita löydä taikina pestyyn ketsuppipulloon ja laita korkki päälle, ketsuppipullon reikä on juuri sopiva taikinan pursottamiseen eikä sen avulla homma ole niin sotkuista kuin pursotinpussilla. Öljyn kuumuuden kanssa sama kuin munkkien paistossa, testaa leivänpalalla, sen tulee ruskistua minuutissa, öljyn lämpötila 170-180 astetta. Aseta ananaspurkki varovasti öljyyn, metalliset pihtiottimet on oiva apu tähän hommaan. Pruttaa taikinasuikeroita sikinsokin ananaspurkkiin, anna olla pikkuhetki ja nosta metallisilla ottimilla ananspurkki pois, jos tippaleipä ei irtoa, käytä apuna vaikka lusikkaa ja työnnä sillä tippaleipää samalla, kun nostat purkkia. Kun tippaleipä on molemmin puolin kauniin ruskea (siihen ei mene kauaa) nosta se paperin päälle valumaan. Jäähtyneen tippaleivän päälle siivilöidään tomusokeria. Jos haluaa rapsakoita tippaleipiä, niiden annetaan olla peittämättä seuraavaan päivään.Tällä ohjeella tuli erittäin hyviä tippaleipiä, ensi vuonna sama ohje käyttöön.

Sima
Sima on parasta itse tehtynä eikä sen tekokaan ole vaikeaa. 
Tässä oma ohjeeni, jolla siman teen joka vuosi, tosin tänä vuonna suurensin ohjeen 10 litraan.

8 litraa vettä
500g fariinisokeria
500g hienoa sokeria
2 isoa sitruunaa
3 appelsiinia
1/4tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa

Laita sokerit ämpäriin ja kuumaa vettä päälle, itse teen suoraan hanavedestä, koska luotan sen olevan riittävän puhdasta vaikka lämmintä otan ja koskaan ei ole siihen kuoltu, toiset tykkää keittää osan vedestä ja lisätä loput kylmänä, kukin tyylillään. Sekoita, jotta sokerit sulaa. Lisää hiiva, säädä toki ensin veden lämpö riippuen kumpaa hiivaa käytät, tuorehiivalle kädenlämpöistä ja kuivahiivalle lämpöisempää. Aikaisempina vuosina olen poistanut sitruunoista kuoren ja sitruunan välissä olevan valkoisen pois, koska sen sanotaan tekevän simasta kitkerää, no tänä vuonna tein siman kiireessä enkä ehtinyt tekemään moista vaan viipaloin sekä sitruunan ja appelsiinit hyvin pestyinä ja lisäsin siltään eikä simasta tullut kitkerää. Appelsiinin kanssa sima on minusta parempaa kuin pelkällä sitruunalla. Lisää loppu vesi ja sekoittele hiukan. Nosta lämpöiseen paikkaan peitettynä joko kannella tai pyyhkeellä. Anna käydä huoneenlämmössä 3vrk ja pullota sima lisäten jokaiseen pulloon muutama rusina. Älä laita korkkeja liian tiukalle, jotta käymiskaasuut pääsee pois korkin välistä. Sima on juomakelpoista noin vuorokauden jääkaapissa oltuaan. 

HAUSKAA VAPPUA!!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi! :)