maanantai 29. huhtikuuta 2013

Munkit

Ilman munkkeja ei tule vappua, ainakaan minulle ;)
Suunnittelin ensin kuorrutettuja munkkeja, mutta tässä on herkuteltu ja näperrelty ihan tarpeeksi synttäreiden parissa niin päädyin tavallisiin rinkuloihin. 
Munkit 40kpl

½ litraa vettä
n.16dl vehnäjauhoja
2pss kuivahiivaa tai 50g tuorehiivaa
2dl sokeria
1tl suolaa
2rkl kaardemummaa
150g margariinia

Paistamiseen 1 litra ruokaöljyä tai enemmän jos kattila on suurempi.

Pinnalle hienoa sokeria.

Ota hanasta lämmintä vettä, lämpötila riippuu siitä, kumpaa hiivaa käytät, kuivahiivalle reilusti kättä lämpöisempää vettä, kun taas tuorehiivalle riittää kädenlämpöinen. (Itse en edes muista koska viimeksi olen tuorehiivaa käyttänyt, kuivahiivaan, kun tottui, ei muuta osaa enää käyttää. Se säilyykin pidempään ja on aina valmiina kaapissa.)
Itse liotan kuivahiivan samaan tapaan nesteeseen kuin tuorehiivankin vaikka kuivahiiva neuvotaan sekoittamaan jauhoihin, mutta näin minulla ainakin onnistunut aina yhtä hyvin. Seuraavaksi sekoita joukkoon sokeri, kaardemumma ja suola. Lisää noin puolet jauhoista ja vaivaa taikinaa koneella tai käsin, lisää margariini ja sekoita hyvin joukkoon, sitten lisää loput jauhot. Jauhoja on sopivasti, kun taikina on helposti irtoavaa, kuitenkaan liikaa ei kannata jauhoja laittaa ettei taikina ole liian kovaa. Itse en mittaa jauhoja, oikean määrän oppii huomaamaan, kun aikansa leipoo.
Kananmunia en ole myöskään käyttänyt vuosiin pullataikinoihin, huomattuani, että ilman munia pullat on pehmeämpiä eikä munilla muutakaan virkaa ole taikinassa, sitko pitää pullat kyllä kasassa.

Anna taikinan kohota liinan alla lämpöisessä paikassa kaksinkertaiseksi. Minulla se lepää puolisen tuntia leivinuunin kyljessä. Vaivaa kohonneesta taikinasta imat pois ja lisää jauhoja jos kovin tarttuu sormiin ja pöytään. Tee taikinasta 40 pikkupullaa ja anna niiden kohota vielä, hyvä keino kokeilla milloin pullat on tarpeeksi kohonneita on tehdä sormella kuoppa pullaan, jos se kuoppa nousee nopeasti pois, on pullat valmiiksi kohoneet, mutta jos kuoppa jää pullaan tai palautuu kovin hitaasti, anna vielä hetki kohota. Itse levitän hellan viereen työtasolle leivinpaperia ja kohotan pullat siinä niin on lyhyt matka kattilalle laittamaan munkit paistumaan.
Lasten tekemiä munkkeja <3
Munkkien paistoon tykkään käyttää 5-litran kattilaa, siihen minulla mahtu 6 munkkia yhtäaikaa paistumaan, öljyäkin toki pitää olla enemmän, laitoinkohan noin 1,5 litraa. Öljy on tarpeeksi kuumaa, kun pieni leipäpala ruskistuu minuutissa. Liian kuumassa rasvassa munkit palaa päältä ja on sisältä raakoja ja liian kylmässä ne imevät öljyä paljon sisäänsä ja kypsyminen kestää. Sopiva lämpötila riippuu hellasta, meillä on asteikko 1-9 ja paistan munkit 5,5 kohdalla. Öljy on noin 170-180 asteisena paras. Munkkirinkuloihin tehdään reikä juuri ennen rasvaan laittamista, työnnä sormet kahtapuolen munkin keskeltä munkin läpi ja venytä reikää hieman. Munkit käännetän, kun toinen puoli on nätin ruskea ja kun molemmat puolet on kypsiä, nostetaan munkit isolle lautaselle paperin päälle. itse sokeroin munkit aina sillä välin, kun seuraava satsi paistuu, lämpöisinä sokeri tarttuu parhaiten, sitten siirrän sokeroidut munkit isolle tarjottimelle. Jos haluaa pakastaa sokeroituja munkkeja niin, että sokeri ei sula, anna munkkien jäähtyä kunnolla ennen pussittamista. Munkit voi myös pakastaa ilman sokeria, sokeri tarttuu kyllä sulaneen munkin pintaan.
Sitten vaan herkutellaan :)  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä merkki käynnistäsi! :)